Psychotherapie psycholoogleuven.be

PC Extimicy - GC Alpe

 

 

 

 

 

 

 

Groepstherapie?

In ons gezondheidscentrum houden wij enkele reeksen groepstherapie (jong)volwassenen. U heeft misschien wel interesse om er aan deel te nemen. U kan alvast onze website op www.everyoneweb.com/groepstherapie bekijken.

 

In deze groepen praten we met elkaar over dingen die op dit moment in uw leven belangrijk zijn. U slaagt er bijvoorbeeld niet in om stabiele relaties uit te bouwen of te onderhouden, u verzeilt regelmatig in conflicten of u gaat ze juist uit de weg, de kwaliteit van uw relaties laten te wensen over, u voelt zich weinig verbonden met anderen of juist te afhankelijk. Dergelijke moeilijkheden zorgen vaak voor ongemak en een negatieve kijk op uzelf, uw omgeving of het leven in het algemeen.

 

In de groepstherapie gaan we op zoek naar wat u nodig heeft om hierin te veranderen. We richten ons zowel op de persoonlijke beleving van ieders levensgeschiedenis als op de interactiepatronen die in de groep ontstaan. Het veilige therapeutisch kader biedt de mogelijkheid om uw weg te zoeken naar meer echtheid in contact, waarin het wezenlijke kan worden uitgesproken. Op die manier gunt u zichzelf de kans op persoonlijke groei en de uitbouw van meer deugddoende en vervullende relaties in uw leven, zowel op privé als op professioneel vlak, ...

1. Wat is ambulante groepstherapie?

Naar het Gezondheidscentrum ALPE komen om er groepstherapie volgen, is een moedige stap om aan uw problemen te werken. U komt één keer per week anderhalf uur naar de groepstherapie waarna u terug naar huis keert. Dit format biedt u het voordeel dat uw functioneren binnen het gezin, kennissenkring of leefmilieu niet onderbroken wordt. Het is bovendien goed voor het therapeutisch proces dat u voor en na de sessies geconfronteerd blijft worden met de moeilijkheden die u in het dagelijks leven ondervindt.

Groepstherapie vraagt heel wat van u. U ontmoet nieuwe mensen, moet bereid zijn om uzelf in vraag te stellen en om regelmaat in uw leven in te bouwen. U ondervindt er echter ook heel wat steun, krijgt er inzichten en maakt een persoonlijke groei door.

2. Voor wie is het programma bedoeld en wat houdt het in?

Onze therapiegroepen zijn bedoeld voor mensen die last hebben van erg diverse klachten, gaande van relationele en familiale problemen, depressieve stemming, angsten, wanhoop, algemeen onwelbevinden, verwarring, spanning, identiteitsonzekerheid, woedeuitbarstingen, eetstoornissen e.d.

Hoewel therapie in groep vaak allerlei angsten oproept (zoals kom ik voldoende aan bod? Ga ik de problemen van anderen aankunnen? Ga ik mijn zelfstandigheid verliezen…), heeft het ook heel wat voordelen. Een groep biedt ook veiligheid en (h)erkenning. Vaak verdwijnen de angsten eens men met de groep kennis heeft gemaakt.

Na enige tijd zult u ontdekken dat onder alle verschillen ook belangrijke overeenkomsten schuilen. Één van de belangrijkste aspecten die alle groepsleden gemeen hebben, zijn regelmatige wisselingen in stemming. Deze kunnen zich op verschillende vlakken uiten. Men voelt zich geslingerd van het ene uiterste in het andere, voelt zich hulpeloos of erg angstig en heeft de behoefte om direct iets te doen.

Dit kan zich uiten op relationeel vlak (plots uitmaken van een relatie of het plots aangaan van een nieuwe relatie of verbreken van alle vriendschappen en familiale banden enz.), maar ook even goed op vlak van gedrag (men doet zichzelf pijn, gaat overmatig drinken of drugs gebruiken).

Op sociaal vlak gaat men zich ofwel erg in de steek gelaten voelen of het gevoel hebben dat anderen te dicht op de huid zitten. Daarom reageert men ofwel door anderen te claimen ofwel door anderen af te stoten. Dit is allemaal beangstigend en men reageert dan vaak impulsief met alle gevolgen van dien.

Deze gedrags- en denkpatronen ontstaan natuurlijk niet zomaar. Ze hebben een hele geschiedenis. Via de groepstherapie proberen we deze patronen te doorbreken en te veranderen zodat men in stresssituaties niet op één nefaste manier hoeft te reageren maar een heel gamma aan houdingen ter beschikking leert hebben.

In de groepstherapie richten we ons niet enkel op individuele aspecten maar komen ook de onderlinge relaties, de reacties van de anderen, de sympathieën en antipathieën aan bod. Daarom zullen zeker de volgende topics aangekaart worden:

* Hoe omgaan met mijn impulsief gedrag?

* Hoe kan ik beter en rustiger nadenken?

* Hoe over mezelf nadenken?

* Hoe inzichten op gevoelsmatig en rationeel vlak vergroten?

* Hoe rustiger en stabieler met anderen omgaan?

3. Hoe is het programma georganiseerd?

3.1. Voorwaarden

Deelnemen aan de groepstherapie in het Gezondheidscentrum ALPE vergt een aantal vaardigheden. U moet bijvoorbeeld de aandacht van de therapeut met andere groepsleden moet delen, tegen opmerkingen kunnen en bereid zijn om het eigen functioneren in vraag te stellen. Daarom is een intake gesprek van groot belang: we checken niet alleen of u een geschikte kandidaat bent maar er wordt ook meegedeeld wat de sessies inhouden en er worden misverstanden uit de weg geruimd.

3.2. Structurering van het programma

We komen één keer per week samen op een vast moment. Iedereen is steeds aanwezig. Engagement is dus een belangrijk aspect in de therapie. Maar ook hier kan men in groeien.

3.3. Groepstherapie voor studenten (NIEUW !!!)

Universiteit- en hogeschoolstudenten kunnen in een aparte groep aan een verminderd tarief (10 euro per student) deelnemen. Deze groep vangt aan vanaf 5 deelnemers en duurt telkens een trimster met de mogelijheid te verlengen. De groepen starten na de Paasvakantie van 2013.

 

3.4. Enkele afspraken over de sessies

Enkele afspraken die het therapeutisch klimaat bevorderen

* Iedereen is steeds aanwezig. Kunt u uitzonderlijk niet aanwezig zijn, verwittigt u op voorhand per telefoon (0494 49 93 98) of tijdens de voorafgaande sessie.

* Er wordt van u verwacht dat u zich inzet tijdens de therapieën.

* Vertrouwen is een heel belangrijke voorwaarde voor groepstherapie. Daarom is alles wat er in de groep gebeurt strikt geheim, blijft binnen de groep. Hierover wordt niet met derden gesproken, hoe onbelangrijk sommige aspecten ook lijken.

* U heeft niet alleen een verantwoordelijkheid naar uzelf maar ook naar elkaar. Daarom is respect een strikte voorwaarde.

* Tijdens de therapieën zet u uw GSM uit, eet, drinkt of rookt u niet

* De groepsleden worden verwacht buiten de sessies geen contact met elkaar te hebben.